Postaukset

Oman blogin perustaminen - 10 vinkkiäOnko nämä kysymykset ollut mielessäsi: 

Olisiko minusta bloggaajaksi? 
Mitä minun pitää tehdä jos haluan alkaa bloggaamaan?
Onko blogin aloittaminen vaikeaa?

Tässä sinulle 10 vinkkiä blogisi alkutaipaleelle. Kannattaa myös lukea muut Kivemman blogin blogiohjeet.10 vinkkiä blogin perustamiseen1. Miksi haluat perustaa blogin?


Haluatko blogata omaksi iloksi vai onko tavoitteesi ehkä kasvattaa blogistasi suuri ja tunnettu? Vai ehkä jotain siltä väliltä? Suosittelen, että kirjoitat ajatuksiasi ylös. Tämän jälkeen tarkastele tavoitteitasi realistisesti. Suosittujen blogien kirjoittaminen ja ylläpito on työlästä ja vie paljon aikaa. Oletko valmis siihen? Jos kirjoittelet vain omaksi iloksi, haluatko, että kuka tahansa voi lukea kirjoituksiasi?  

2. Ole salapoliisi

Etsi erilaisia blogeja. Tee muistiinpanoja: mistä pidät blogissa, mikä ei toimi, jne. Voit esimerkiksi etsiä Blogilistan avulla suosittuja blogeja ja pohtia mikä tekee blogista toimivan, mielenkiintoisen ja lukijaystävällisen.


3. Opettele ja kerää tietoa


Kun olet tehnyt salapoliisityötä ja löytänyt mieleisiäsi ratkaisuja, ota selvää miten voisit itse käyttää hyväksi löytöjäsi blogissa. Lue blogiohjeita. Esimerkiksi Pinterest on oiva paikka löytää ohjeita Kivemman blogin lisäksi. 


4. Valitse blogipalvelu


Tutustu erilaisiin blogipalveluihin. Yleisimmät ovat Blogger ja Wordpress. Suomalaisiakin vaihtoehtoja löytyy. Esimerkkinä mainittakoon vuodatus.net  Kannattaa lukea postaukseni: Blogialustat vertailussa - Blogger, Wordpress vai Squarespace.


Kivempi blogi on Blogger-blogi. Täältä löytyvät ohjeet ovatkin kirjoitettu nimenomaan Blogger-blogeille (blogspot). 


5. Niche ja sisältö


Mistä aiot kirjoittaa? Haluatko luoda niche-blogin? Onhan sinulla oikeasti kirjoitettavaa?  


6. Nimi


Millainen on hyvä blogin nimi? Haluatko, että lukija voi jo nimen perusteella hahmottaa mitä blogisi käsittelee? Haluatko, että nimesi on persoonallinen ja jää hyvin mieleen? Listaa nimiehdotukset ja arvioi ne. Selvitä onko samanniminen blogi jos olemassa. 7. Luo testiblogi 


Suosittelen, että luot testiblogin, jota et julkaise, mutta jossa voit kokeilla erilaisia blogitoimintoja. Esimerkiksi fontteja, bannereita, leveyksiä ja värimaailmaa. Voit sitten toteuttaa toimivat jutut oikeassa blogissasi. 


8. Luo visuaalinen ilme


Kannattaa tehdä hahmotella blogin ulkoasusta paperille. Tässä vaiheessa testiblogi on hyvä apuväline, sillä sen avulla näet miltä ideasi näyttävät ruudulla. Mieti ainakin seuraavia:

9. Blogisäännöt  


Ennen kuin alat kirjoittamaan ja julkaisemaan yhtäkään postausta, luo itsellesi blogisäännöt. Mitä haluat ja voit jakaa ventovieraille lukijoillesi? Kirjoita luomasi säännöt ylös, äläkä riko niitä. Blogisäännöt suojelevat sinua ja läheisiäsi. Lue: Asiaa yksityisyydestä - Onko blogisi kuin Big Brother -ohjelma?


10. Oma blogimuistio


Monilla menestyneillä bloggaajilla on oma blogikalenteri tai -muistio. He kirjoittavat kalenteriin mitä ja milloin he aikovat julkaista sekä muuta blogiin liittyvää. Mielestäni blogimuistio on hyvä tapa kerätä postausideoita. Itse pidän blogimuistion aina laukussani, jotta voin kirjoittaa ylös postausideoita, ajatuksia ja muistettavia blogiasioita. 

7 kommenttia:

 1. Kiitos, Linda! Ihanaa, että sait vinkkejä ja kiitos, kun jätit kommentin :)

  VastaaPoista
 2. Sain tästä kylmiä väreitä ja aivan jäätävästi ideoita omaan uuteen blogiini. Oon täysin hypeisny!

  VastaaPoista
 3. Harkitsen blogin aloittamista. Onneksi törmäsin sinun ohjeisiisi, enkä vaan suinpäin lähtenyt tekemään. Tätä pitääkin vähän pohtia, KIITOS ohjeista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen kyllä lämpimästi malttia blogin perustamisessa! Minulla sitä ei aikoinani ollut ensimmäistä blogiani perustaessa... Toivottavasti löydät jatkossakin apua ja inspistä blogistani :)

   Poista
 4. Voiko blogia pitää pelkällä puhelimella?
  Nää vinkit oli ihan 👌!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, mutta on kyllä aika vaikea muokata ulkoasua ja esim. HTML-koodeja, jos pelkästään kännykkää käytää. En suosittele :D

   Poista

Olisin erittäin otettu jos jättäisit minulle kommentin :)