Postaukset

Miten saada blogille lisää lukijoitaVäitän, että jokainen bloggaaja haluaa blogilleen lukijoita ja seuraajia. Tuntuu mukavalta, kun blogin tilastoissa näkyy, että joku on käynyt edes vilkaisemassa. 

Joskus näiden vilkaisujen seuraaminen muuttuu stressaavaksi tai masentavaksi; miksei kukaan käy minun blogiani lukemassa? Miten saada blogille lisää lukijoita?
Olet ehkä miettinyt, miksi joku saa blogiinsa satoja jopa tuhansia lukijoita. Minäkin olen sitä pohtinut. Olen huomannut, että lukijoiden ja varsinkin seuraajien (follower) hankkiminen on kovaa työtä ja vaatii pitkäjänteisyyttä - ja pikkuniksejä. 

Miten saada lisää lukijoita?

1. Tee blogistasi visuaalisesti upea. Älä siis tyydy vain valmiisiin  Bloggerin tarjoamiin taustoihin ym. Kokeile rohkeasti internetin ilmaisia kuvankäsittelyohjelmia (esim. PicMonkey) joiden avulla voit luoda persoonallisia taustoja, bannereita ja sivupalkkeja. Tai mene vielä pidemmälle, pyydä ammattilaista luomaan upea blogi. Blogisuunnittelijoita voit löytää esimerkiksi Etsystä. 


2. Kirjoita laadukkaita postauksia. Tätä kohtaa ei saa koskaan unohtaa. Blogimaailma on pullollaan visuaalisesti tajunnanräjäyttäviä blogeja, mutta niiden sisältö saattaa olla korkeintaan keskinkertaista. Tee postauksistasi merkityksellisiä. Neuvoisin aluksi unohtamaan lukijoiden määrän; keskity blogisi sisältöön. Älä julkaise tekstejäsi heti, vaan anna niiden muhia vielä ainakin päivä. Palaa niiden pariin ja tee niistä entistä parempia. Laadukkaat postaukset saavat sinut erottumaan massasta.


3. Luo blogisuhteita. On suuri virhe ajatella, että blogisi kasvaa vain kirjoittamalla ja huolehtimalla blogisi ilmeestä. Sinun täytyy verkostoitua. Etsi blogeja, jotka käsittelevät samoja aiheita/aihetta kuin omasi ja KOMMENTOI niitä. Osa kommentoijista jättää linkin omaan blogiinsa. Joskus tämä voidaan kokea ärsyttävänä (spam). Siksi kannattaakin miettiä tarkkaan onko se järkevää. Usein unohdetaan, että muiden kommenttejakin voi ja KANNATTAA kommentoida. Pyri luomaan muiden bloggaajien kanssa BLOGISUHDE, eli käy kommentoimassa heidän jokaista postaustaan ja laita omiin postauksiin linkkejä heidän postauksiin, eli kerro blogissasi heistä ja heidän ideoistaan.


4. Pyydä apua kavereilta ja sukulaisilta. Jos blogilla on paljon seuraajia, se on huokuttelevampi. Jos blogin postauksia on kommentoitu, se on houkuttelevampi. 

"Jos muutkin ovat lukeneet, niin tämä on varmaan hyvä blogi."

Kannattaa siis pyytää kavereita ja sukulaisia seuraamaan blogiasi ja kommentoimaan, jotta pääset vauhtiin.


5. Mainosta. Nyt varmaankin pyöräytät silmiäsi. "Ei minulla ole rahaa sellaiseen!" No, en tarkoitakkaan, että ostaisit Hesarin etusivulta mainospaikan. Ei, ei! Jos ja kun olet saanut luotua blogisuhteita, voit kysyä laittaisiko "blogikaverisi" blogisi mainoksen vaikka sivupalkkiin tai postauksien alle. (Ohjeet blogimainoksen, eli blog buttonin, tekoon TÄÄLTÄ). Erityisesti englanninkielisissä blogeissa on paljon blogimainoksia. Voit myös jättää linkin blogiisi keskustelufoorumeille (esimerkiksi Suomi24:n blogiaiheisiin keskusteluihin.) Huomioi kuitenkin, että linkkisi voi hukkua 100 muunkin bloggaajan linkiin. Facebook on hyvä paikka mainostaa blogia. Voit esimerkiksi laittaa linkin uuteen postuakseesi ja kysyä Facebook-kavereiltasi mielipidettä aiheesta.


6. Vieraile muissa blogeissa. Kun olet luonut blogisuhteita, voit kysyä voisitko kirjoittaa heidän blogiinsa  vierailijana (guest post). Näissä guest post -postauksissa voit  kertoa mistä blogista sinut normaalisti löytää. 


7. Kutsu vieraita blogiisi. Haastattele lempibloggaajiasi tai pyydä heitä kirjoittamaan postaus. Tai pyydä heiltä kommentti, niinkuin journalisti tekevät. Kannattaa rohkeasti lähettää suosituillekin bloggaajille sähköpostia. 


8. Järjestä blogiarvonta. Omat suosituimmat (siis eniten luetut) postaukset ovat arvontoja. Jos et ole niin onnekas, että jokin firma sinua auttaisi, joudut ehkä itse hankkimaan palkinnon. Ensimmäiset arvontani jouduin kustantamaan itse, mutta nyt saan yrityksiltä palkinnot. Olen huomannut, että arvontoja kannattaa mainostaa. Katso kohta 5 ja googlaa "promote blog giveaway" jos haluat paljon näkyvyyttä myös englanninkielisessä maailmassa.


9. Osallistu haasteisiin ja  linkkipostauksiin. Tämä on loistava tapa saada blogisi näkyville täysin vieraille ihmisille. Monet bloggaajat emännöivät/isännöivät erilaisia blogihaasteita tai linkkipostauksia (link up). Voit jättää  niihin linkin omaan postaukseesi. Esimerkkejä blogihaasteista ja linkkipostauksista:10. SEO. SEO on suomeksi hakukoneoptimointi. Kun suunnittelet postauksellesi nimeä, kannattaa pysähtyä ja muistuttaa itseään: "SEO!" Hakukoneoptimoinnin avulla blogisi löytyy helpommin esimerkiksi googlettaessa. Esimerkiksi jos Matti Meikäläinen haluaisi löytää vinkkejä Lontoon nähtävyyksistä, hän googlettaa (ehkäpä) "Lontoon nähtävyydet" eikä "Lontoo oli mieletön!!!" ja lukion lyhyellä matikalla voidaan päätellä, että blogipostaukset, jotka ovat otsikoitu jälkimmäisen mukaisesti, eivät ole kovinkaan korkealla hakutuloksissa. Suomenkielistä lisätietoa SEO:sta saat esimerkiksi täältä:11. Ole kansainvälinen. Suomi on pieni maa, joten potentiaalisia lukijoitakin on vähän. Kannattaa pohtia kannattaisiko sinun suunnata katseesi merten taakse. Esimerkiksi voit lisätä jokaisen postauksesi loppuun tiivistelmän englanniksi tai vaikka kerran viikossa julkaista englanninkielisen postauksen. Jos blogisi on valokuvauspainotteinen, ei kielellä ole väliä; muista vain mainostaa ja luoda blogisuhteita kansainvälisten bloggaajien kanssa.


12. Ole ahkera. Väitän, että saat enemmän lukijoita, jos näet paljon vaivaa jokaisen blogin osa-alueen eteen. Älä myöskään julkaise postauksia liian harvakseltaan. Suosittuihin blogeihin ilmestyy uusia juttuja lähes joka päivä (tai useamminkin). Pyri välttämään täytepostauksia, eli enkeksinytmitäänparempaa-postauksia.


28 kommenttia:

 1. Hyviä pointteja :) Kokeilin taannoin arvontaa ja lukijamäärä tuplaantui. Toisaalta kovin moni arvonnan kautta tulleista ei ole aktiivinen kommentoimaan, vaan kommentit tulevat niiltä, joihin olen tutustunut kommentoimalla heidän blogejaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä harmillista, että lukijoista vain harvat kommentoivat. Toisaalta itsekkin syyllistyn siihen, koska välillä ei vaan millään keksi mitä kirjottaisi. Pyrin nimittäin kommentoimaan muutakin kuin vain, että "kiva postaust" ym. Toisaalta on niitä kiva postaus -kommentteja ihan mukava saada omaan blogiin :D

   Poista
 2. Kivoja juttuja. :) Arvonnat tosiaan tuovat lisää lukijoita ja kävijämäärät pompsahtavat niiden myötä aika kivasti. Mutta se onkin sitten toinen seikka, kuinka moni näistä lukijoista ja jää aktiivisesti blogia seuraamaan ja kommentoimiaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olen itse huomannut, että vaikka seuraajat eivät olisikaan kaikki aktiivisia lukijoita, on niiden suuresta määrästä aina hyötyä. Sitä helpompi saada "oikeita! lukijoita.

   Poista
 3. Kiitos näistä vinkeistä ja näkökulmista.
  Vastavuoroisuuden olen huomannut olevan yksi tärkeä kommenttien kannalta. Mitä ahkerammin käy toisten blogeissa kommentoimassa, sitä varvemmin saa vastavierailuja.

  Blogimaailmassa erottuminen edukseen on se viisasten kivi. Kun blogin sisältö on ihmisille tavalla tai toisella merkityksellinen, kasvavat kävijämäärät vuorenvarmasti.

  Kirjoittajan persoona, se on mielestäni tosi tärkeä. Ei tarvitse edes nähdä kirjoittajan kuvaa kun tekstistä ja kuvista muodostuu mielikuva.

  Blogin ulkoasulla tehdään ensivaikutelmaa. Ulkoasuun kannattaa tosiaan panostaa.

  VastaaPoista
 4. Nämä on todella hyviä ohjeita, olen lukenut monesti aikaisemminkin :)

  VastaaPoista
 5. Nämä vinkit olivat todella hyödyllisiä! Olen itse nyt bloggaillut puolisen vuotta ja olen pitkään miettinyt, että kuinka voisin vielä parantaa blogiani. Aionkin ensimmäisenä alkaa panostamaan blogin ulkoasuun ja nakittaa mieheni opettamaan minua tekemään bannereita. :) Kävin muuten vilkaisemassa tuota PicMonkeyta, mutta sinne pitää jo näköjään free trial -vaiheessa jättää luottokorttitiedot, joten peruutin kokeilun. Onneksi tuo mies hallitsee Photarin, joten pääsen leikkimään sillä! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. PicMonkeyta voi käyttää ilman rekisteröintiä. Eli si lloin ei tarvitse vielä laittaa mitään omia tietoja. Jos haluaa kaikki ominaisuudet (mitä ei todellakaan tarvitse) pitää rekisteröityä. Kannattaa siis vielä kokeilla sitäkin :)

   Poista
 6. onpa hyviä ohjeita täytyy kokeilla itsekkin näitä! ; tässä on mun hieman sekalainen bloger; http://ripsah.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 7. Kiva eksyä aina blogeihin, joissa jaetaan hyviä vinkkejä ja keskustellaan yhdestä omasta lempiaiheestani, eli hakukoneoptimoinnista. Jatka hyvää työtä!

  Lisäisin listaan myös kohdan 13) Säännöllisyys. Olen huomanut, että säännöllisillä julkaisuväleillä, on vaikutusta lukijämääriin. Tämä perustuu siihen, että, mikäli blogissa julkaistaan vaikkapa joka perjantai samoihin aikoihin kirjoitus, on vanhojen lukijoiden helppoa osata ja oppia tulla aina perjantaisin lukemaan blogia.

  Mikäli hakukoneoptimointi aihe kiinnostaa enemmänkin, olen omilla kotisivuillamme julkaissut muutamia kirjoituksia, kuinka kotisivujen, ja miksei blogienkin, hakukonenäkyvyyttä voidaan parantaa:
  https://www.zoner.fi/kuinka-kotisivujen-hakukonenakyvyytta-voi-parantaa-osa-1/
  https://www.zoner.fi/kuinka-kotisivujen-hakukonenakyvyytta-voi-parantaa-osa-2/
  https://www.zoner.fi/kuinka-kotisivujen-hakukonenakyvyytta-voi-parantaa-osa-3/

  VastaaPoista
 8. Täällä on aloitteleva bloggaaja vailla lukijoita, joten kaikki neuvot on tervetulleita! Kiitos hyvistä vinkeistä :)

  18 / Espanja --> palmujenmaassa.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, että tykkäsit :) Laita vaan kommenttia, jos kaipaat jotain tiettyä ohjetta

   Poista
 9. Kivasti sai ideoita tuosta. Mutta apua, olen miettinyt arvontaa ja jo kuukausi sitten aloittanutkin luonnoksen siitä, mutta mietin onko se liian läpinäkyvää lukijoiden kalastelua, nimittäin sellaisten joita arvonnan jälkeen ei enää kiinnostakaan. Vai onko sillä väliä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toki jos tuntuu kalastelulta, voisit järjestää arvonnan, jossa osallistujan ei tarvitse seurata blogia, vaan esim. vain kommentoida. Uskaltaisin silti väittää, että moni jäisi silti lukijaksi :)

   Poista
 10. Hyödyllinen blogi sinulla! Täältä löytyy paljon vinkkejä ja ohjeita bloggaukseen, jonka itse vasta muutama päivä sitten aloitin. Olen tähän mennessä lukenut jo useita postauksiasi ja innolla odotan tulevia sellaisia!

  Kolhuinen kuori

  VastaaPoista
 11. Hyviä vinkkejä! Pitää kokeilla!

  VastaaPoista
 12. Tässä oli paljon todella hyödyllisiä vinkkejä. Aloitin blogini vasta vajaa kuukausi sitten ja olen muutamaan paikkaan jättänyt linkin blogiin. Nuo blogisuhteet kuulostavat varsinkin kokeilemisen arvoiselta idealta. Suurin ongelma blogini mainostamisessa on se, etten uskalla kertoa blogistani tutuille, koska pelkään, mitä he ajattelevat minusta ja kirjoittamistani aiheista. Tästä syystä esim. facebookissa mainostaminen ei ole vielä tullut kysymykseen. Eiköhän hiljaa hyvä tule, toivottavasti ainakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti blogi-itsetuntosi kohoaa ja voit ylpeästi jakaa postauksiasi :) Mukavia blogihetkiä ja tervetuloa mukaan ihanaan ja ihmeelliseen blogimaailmaan!

   Poista
 13. Hei! Hyviä vinkkejä, kiitos paljon.

  VastaaPoista
 14. Nämä olivat kyllä hyviä vinkkejä, kiitos! Tässä oli monta juttua, mitä en ole edes tullut ajatelleeksi. Ja pitäisi olla paljon rohkeampi blogin mainostamisessa!

  VastaaPoista
 15. Moi! Olen seurannut blogiasi nyt jonkin aikaa, sillä perustin oman blogin siirappikoski.blogspot.fi ja oon just miettiny vaikka että miten luoda linkki tai jokin painike blogiin ja ite oon kans yrittäny mainostaa tätä mun blogia et sais enemmän lukijoita :) vaikka vielä ei ole kuulunut hirveästi, en anna itseni masentua siitä, sillä täytyy muistaa että se vie oman aikansa että ihmiset löytää... Jostain syystä kommentteja omaan blogiin on vaikea saasa, mulla ei esim. oo tullu yhtäkään... :/ mut toisaalta kun on niin innostunut ollu blogista, niin kyllähän sitä hieman harmittaa jos ihmiset ei heti oo tulleet sinne sivuille, mutta pitää vaan uskoa että kyllä ajan kanssa niitä vielä tulee. Tulipa paljon tekstiä, mutta halusin vaan jakaa näitä ajatuksia tästä :D mut kiitos sulle tästä suomenkielisestä neuvonta-blogista, koen erittäin käytännölliseksi! :) käy ihmeessä tsekkaamassa mun blogi, jos kiinnostaa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! Kommenttien ja lukijoiden saaminen on kyllä kovaa työtä. Tsemppiä ja intoa bloggaamiseen!

   Poista

Olisin erittäin otettu jos jättäisit minulle kommentin :)