Postaukset

Miten sinä voit tukea bloggaavaa ystävääsi


Tämän postaus kumpuaa meidän kaikkien bloggaajien salaisista toiveista. Toiveista, joita tuskin edes ääneen kehtaisi myöntää. 

Bloggaavan ystävän tukeminenOnko sinulla ystävä, jolla on oma blogi? Jos on, sinun ystäväsi näkee todennäköisesti paljon vaivaa bloginsa eteen. Hän koodaa, opettelee uutta, suunnittelee, kirjoittaa, valokuvaa, käsittelee kuvia, editoi, markkinoi blogiaan ja... unelmoi.

Ystävällesi bloggaaminen ei ole pelkästään tekemistä; se on emotionaalinen kokemus. Se on ylä- ja alamäkeä. Se on onnistumisen iloa, mutta välillä turhautumista ja työtaakan alla murenemista. 


5 tapaa tukea bloggaavaa ystävääsi


1. Lue hänen blogiaan

Voi kuulostaa liiankin yksinkertaiselta, mutta paras tapa tukea bloggaajaa, on lukea hänen blogiaan. Ja tarkoitan oikeasti lukemista, eikä vain silmäilyä ja selailua. Pyri ymmärtämään mitä ystäväsi haluaa sanoa. Miksi hän bloggaa? 


2. Seuraa hänen blogiaan

Yksi bloggaajan suurista iloista on blogin seuraajat ja uusien seuraajien saaminen. Se kertoo bloggaajalle, että hän on onnistunut. Hänen bloginsa on niin merkityksellinen, että joku haluaa tietää milloin hän on julkaissut uuden postauksen. Autat ystävääsi antamaan muillekin lukijoille hyvä kuvan hänen blogistaan, kun seuraat hänen blogiaan. Mitä enemmän seuraajia, sitä useampi ihminen kokee blogin merkitykselliseksi. Ja muutkin haluavat lukea merkityksellisiä blogeja. Olemmehan me ihmiset laumasieluja.


3. Kommentoi

Muutama huomaavainen sana voi tuottaa ystävällesi suurta iloa. Se kertoo, että blogissa on vierailut oikea ihminen, jota postaus on jotenkin koskettanut. Tähänkin kohtaan sopii 2. kohdan laumasieluvertaus.


4. Jaa hänen blogiaan

Jaa ystäväsi blogia tai tiettyjä postauksia somessa tai livenä. Näin autat ystävääsi saamaan näkyvyyttä blogilleen. Osoitat myös ystävällesi, että arvostat hänen ajatuksiaan niin paljon, että koet muidenkin saavan niistä iloa ja hyötyä.


5. Ole inspiksen kipinä

Voisit ehdottaa ystävällesi postauksien aiheita. Tai antaa uusia näkökulmia jo julkaistuihin postauksiin. Sinä voit auttaa ystävääsi innostumaan blogaamisesta kun hän on turhautunut ja rämpii blogiepäilyksen inhottavassa suossa. Tai potee blogiburnouttia.
Miten sinä olet tukenut bloggaavaa ystävääsi? Tai millaista tukea sinä olet saanut ystäviltäsi?14 kommenttia:

 1. Luen monia blogeja kirjautuneena lukijana ja kommentoin usein. Olen myös kirjoittanut blogissani postaussarjaa, jossa esittelen lukemiani blogeja, yhden kuukaudessa, ja laitan linkin josta minun lukijani pääsevät lukemaan tuota ko. blogia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana postaussarja! Tuo varmasti iloa mukaan päässeelle bloggaajalle :)

   Poista
 2. Tuo Kristiinan postaussarja on todella muita tukevaa toimintaa.
  Itse yritän jättää kommentteja, vaikka vain lyhyitä, koska itsekin ilahdun jokaisesta kommentista jonka saan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muiden ilahduttaminen on tosiaan helppoa, kun miettii mistä itse ilahtuisi :)

   Poista
 3. Tämä oli mielenkiintoinen kirjoitus. Täytyypä laittaa käytäntöön. En ole oikein ollut blogi-ihminen, mutta tämän jälkeen ymmärrän tätä maailmaa vähän paremmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, että poikkesit blogissani! Ihana kuulla, että tämä postaus avarsi blogimaailmaa sinulle :)

   Poista
 4. Sinä ja blogisi olette minulle tärkeitä ja saan jokaisesta postauksestasi paljon itsellenikin. Ettäs tiedät. :)

  VastaaPoista
 5. Hyviä pointteja hyvästä aiheesta! Lisään listaan vielä linkittämiset niiden jakamisten lisäksi jos itselläkin on blogi. Mukavaa joulunalusaikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anu! Linkittäminen on tosiaan loistava tapa jakaa ystävän blogi ja postauksia :)

   Poista
 6. Hyvä postaus! :) Olen saanut huomata, että suurin osa tuttavistani seuraa blogiani. Seuraaminen ei tule ilmi mistään muusta, kun vasta juttelen tuttavieni kanssa kasvotusten. "Luin blogistasi.., Olin huolissani, kun et ollut postannut... jne." Tuo tuntuu hieman kurjalta. Sitä, kun aina välillä miettii, että mitä järkeä blogin pitämisessä on, kun "ei ketään kiinnosta". Voi, kun edes jotain kautta liittyisivät lukijoiksi tai edes joitain kommentteja seuraamisesta jättäisivät merkiksi; mutta, kun ei! Mutta, niin kuin anomyymi aikaisemmassa kommentissa kirjoitti, niin ei varmaan tuttavanikaan tiedosta, että kuinka tärkeältä se tuntuisi, kun kiinnostuksen blogiani kohtaan toisi ilmi. :-/
  Itse olen kyllä pyrkinyt tehdä näkyväksi sitä, että jos jostakin blogista pidän niin näytän sen myös; vähintäänkin liityn näkyvästi lukijaksi. Kommentin jättäminen tuntuu välillä hieman teennäiseltä, joten olisi kiva, jos blogi-postauksiin saisi jonkin painikkeen mitä klikkaamalla voisi kuitata vierailunsa. :D
  On myös harmillista, että vanhoja postauksia ei oikeastaan ollenkaan enää myöhemmin kommentoida! Tuota olen yrittänyt harrastaa! Koska monesti esim. google ohjaa johonkin vahnaan postaukseen, kun on esim. jotain etsinyt. Postaus voi olla todella hyvin tehty ja saatan saada siitä kaipaamani tietoni; niin sehän on ihana kiittää kirjoittajaa saadusta tiedosta! :D

  Ei ehkä ihan aiheeseen kuulu, mutta pakko lisätä:
  En tiedä onko muiden blogeille käynyt "taiteilija efektiä", eli blogin lopettamisen jälkeen kävijämääärät kasvavat (taiteilijoistakin tulee kuuluisia vasta, kun menehtyvät)! Vähänkö on turhauttavaa; vanha blogini oli sekalainen sillisalaatti ja kävijäämät olivat melko alhaiset. Tein uuden blogin ja kappas vanhassa blogissani vierailee päivittäin enemmän kävijöitä, kun aiemmin ja kun nykyisessä blogissani. Miksi nyt vasta väki sinne eksyy. :,D

  Haasteet ovat ihania ja pikkuhaasteita voisi laittaa enemmänkin liikkeelle. Niiden kautta saa kivasti uusia blogeja tietoisuuteen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi! Mahtavaa, että postaus herätti sinussa ajatuksia ja uskalsit tuoda ne esille. Meistä varmaan jokainen pystyy samaistumaan mietteisiisi.

   Mielenkiintoinen tuo taitelija efekti -juttu. Yksi syy voi olla, että vanha blogi on jättänyt enemmän "muistijälkiä" Googleen, ja alkaa esim. googlettamalla löytymään helpommin kuin aikaisemmin.

   Poista
 7. Oi miten iloiseksi tulin tästä postauksesta. Juuri tätä bloggaajana toivon.

  Tunnen muutamia bloggaajia henkilökohtaisesti. Blogiin kommentointi on näkyvin tapa tsempata toista bloggaajaa. Myös tavatessa suullisen palautteen antaminen on tapani viestiä, että seuraan ja olen kuulolla hänen bloginsa päivityksistä.
  Ja se että toinen blogi inspiroi ja innostaa oman blogin pitämiseen ja kehittämiseen on asia jonka mielelläni kerron. Teen sen useimmiten kommentoinnin yhteydessä.
  Linkitän myös mielelläni toisen blogin mielenkiintoisiin postauksiin. Olen huomannut, että se ilahduttaa toista bloggaajaa kovasti. Kuin myös itseä, jos sellaista saa osakseen.

  Edellä kerrotut kyllä koskevat kaikkia blogituttujani, sillä blogimaailmassa voi tuntea ihmisiä vaikka ei ole heitä oikeasti tavannut. Mielelläni kannustan heitä kaikkia.

  Jokainen bloggaaja tietää mitä bloggaaminen tosiasiassa on ja mitä se vaatii. Siksi toinen toistemme tsemppaaminen on tärkeää ja ilahduttavaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi! Kuulostaa siltä, että olet ihana ystävä bloggaajalle! Huomaavainen ja innostava. Kiitos, että poikkesit blogissani, ja kiitos ihanan huomaavaisesta kommentista.

   Poista

Olisin erittäin otettu jos jättäisit minulle kommentin :)