Postaukset

Miten kirjoitat surkean otsikon blogipostaukselleJoskus blogipostauksen, tai oikeastaan ihan minkä tahansa tekstin otsikon keksiminen on todella vaikeaa. Otsikolla on tärkeä tehtävä. Se antaa lukijalle ensivaikutelman siitä mitä on tulossa, tai mitä linkin takaa löytyy. Se voi myös antaa vihjeitä tekstin tyylistä - tai johtaa täysin harhaan. Tässä postauksessa pohdin surkean otsikon anatomiaa: millainen on huono otsikko ja mitä kannattaa ottaa huomioon huonoa otsikkoa kirjoittaessa. Näillä ohjeilla onnistut kirjoittamaan loistavan surkean otsikon!
Blogipostauksen otsikko


Älä mieti mitä haluat saavuttaa


Kun alat pohtia postaukselle otsikkoa, älä pohdi mitä haluat saavuttaa otsikolla. Älä mieti haluaisitko esimerkiksi

 • lukijan klikkaamaan itsensä postaukseen
 • olla informatiivinen
 • luoda johdonmukaisen blogisisällön
 • antaa blogistasi tietynlaisen kuvan 

Otsikkoon ei kannata kuluttaa turhaa aikaa. Kunhan jotain vaan kirjoittaa. Ei tarvitse sitten lopuksi miettiä auttaako keksimäsi otsikko saavuttamaan tavoitteesi.Älä mieti hakukoneoptimointia ollenkaan


Jos haluat, että blogiisi päätyy mahdollisimman paljon lukijoita, otsikolla on erityisen tärkeä rooli. Mutta tuskin sinä lukijoita kaipaat, joten voit unohtaa koko SEO:n eli hakukoneoptimoinnin. Voit siis hypätä alla olevan löpinän kokonaan yli.

Ai et hypännyt? No voi hyvänen aika.

Kolme vuotta sitten pohdin tapoja saada lisää lukijoita blogiin. Löydät postauksen TÄÄLTÄ. Kohdassa kymmenen puhuin pikaisesti SEO:sta. Voit otsikolla (monen muun asian ohella) vaikuttaa siihen, että blogiisi päädytään esimerkiksi googlettamalla jotakin.

Esimerkki: Pirkko Virtanen haaveilee reissusta New Yorkkiin. Hän haluaa etsiä tietoa netistä, mitä kaikkea kivaa Nykissä voisi tehdä. Hän kirjoittaa Googlen hakukenttään: nähtävyydet New York

Sinä taas olet käynyt New Yorkissa ja jaat blogissasi kokemuksiasi. Olet julkaissut postauksen otsikolla: OMG! Maailman parhaat 5 päivää! Mikä on loistava surkea otsikko SEO:n kannalta. Pisteet siitä!

Virtasen Pirkko saisi paljon irti postauksestasi, mutta hän ei löydä sitä, koska otsikossa ei ole hyviä avainsanoja (keywords). 

Surkeassa otsikossa ei siis ole, hyviä avainsanoja, ei postauksen tärkeintä avainsanaa (tai -sanoja). 

OMG! Maailman parhaat 5 päivää! -otsikkoa niuhot voisi muokata SEO-ystävällisemmäksi ja silti säilyttää sen alkuperäisen luonteen vaikka näin: 

OMG! New Yorkin ihanat nähtävyydet!
New York - OMG mitä nähtävyyksiä!
New York nähtävyydet - Maailman parhaimmat 5 päivää


Tässä muutama ilmainen avainsanatyökalu, joita ei kannata käyttää, niin varmasti onnistut surkean otsikon missiossasi:
Älä mieti postauksen tunnelmaa


Kuten yllä kävi ilmi, niuhojen ei tarvitse uhrata tunnelmaa saadakseen SEO-ystävällisen otsikon. Otsikossa voi olla huumoria, hehkutusta tai tiukkaa asiallisuutta. 

Surkea otsikko voi olla tunnelmaltaan täysin erilainen kuin itse postaus. Tiukan asiallinen postaus voisi kaivata otsikokseen jotakin mukavaa kielioppivirhettä. Vain taivas on rajana!


Älä yritä herättää tunteita


Nykyajan markkinointigurut ovat huomanneet, että tunteita herättävät otsikot saavat ihmiset klikkaamaan ja jakamaan linkkejä. Lisätietoa TÄÄLLÄ ja TÄÄLLÄ.

Surkeassa otsikossa ei siis pidä olla sanoja ja ilmauksia, jotka herättävät tunteita. Surkeat otsikot ovat mitäänsanomattomia eikä lukijoiden tarvitse huomata niitä. Säästät ihmisten aikaa ja vaivaa, koska heidän ei tarvitse tulla lukemaan postaustasi.


Ota mallia lööpeistä 


Jos kuitenkin haluat käyttää hyväksesi lukiijoiden tunnereaktioita, ota mallia lööpeistä. Tee otsikosta niin röyhkeä, uskomaton tai koukuttava, että sen nähdessään lukija käy läpi tunnereaktion eikä voi olla klikkaamatta sitä. Sinun ei todellakaan tarvitse kunnioittaa lukijaa tai haaskata sekunttiakaan varmistaaksesi, että postauksessa todella puhutaan siitä mitä otsikko antaa ymmärtää. 

Otetaanpas tuo New York -esimerkki jälleen käyttöön. Tässäpä hyvä lööppi:

Tätä et ikinä voinut uskoa New Yorkin nähtävyyksistä

Postauksesihan kuitenkin vain kertoo asioista joita näit ja koit Nykissä. Etkä kokenut tai nähnyt mitään shokeeraavaa. Jos hyvin käy, voit saada näkyvyyttä Klikinsäästäjiltä.
Älä käytä tehokkaiksi osoitettuja otsikkotyyppejä 


Älä siis

 • lupaa ratkaista ongelmaa
 • ole salaperäinen
 • ole yllätyksellinen
 • käytä "miten" ja "miksi" 
 • käytä numeroita
 • kysy
 • älä tarjoa suurta hyötyä
 • käske
 • tarjoa jotain ekstraa (1+1)
 • anna lukijalle kokemusta, että hän kuuluu joukkoon tai hän ei kuulu joukkoon


Älä yritä kehittää itseäsi ja otsikoitasiNäistä linkeistä kannattaa pysyä kaukana, niin onnistut jatkossakin kirjoittamaan surkeita otsikoita.

Copywriting: näin manipuloit tekemään ihmiset mitä tahansa
7 vinkkiä houkuttelevien otsikoiden luomiseen
Hyvä otsikko - STT
How to Write Emotional Headline to Get More Shares
How to Write Attention-Grabbing Blog Post Title (+50 Buzzwords)
15 Fantastic Resources for Creating Killer Blog Post Titles

Loppusanat:Kokeilin käänteisen psykologian voimaa tässä postauksessa. Postausta oli yllättävän hauska kirjoittaa, vaikka välillä tuli negatiivinen ja vähän tylykin olo. 

Kirjoitin tämän postauksen, koska minä itse sorrun liian usein surkeisiin otsikoihin. Minun suuri blogisyntini on hätäisyys, enkä millään onnistu siitä pääsemään eroon. Ehkä se on osa luonnettani, että kaikki pitäisi tapahtua juuri nyt heti. Nyt! Minulle käykin usein niin, että olen saanut postauksen kirjoitettua ja haluaisin julkaista sen HETI! Otsikko tuntuu silloin pakolliselta pahalta, enkä käytä sen keksimiseen tarpeeksi aikaa ja vaivaa. 


Millaisia otsikoita sinä kirjoitat? Tunnistatko itsessäsi surkeiden otsikoiden suharin?18 kommenttia:

 1. Voin samaistua huonojen otsikoiden tekijänä. Olen ollut tyytyväinen suurimpaan osaan postauksista koostumuksellisesti, mutta sitten tää otsikointi on aina välillä - suoraan sanottuna - helvettiä. Otsikot eivät välttämättä vastaa postauksen sisältöä eikä ne aina edes houkuta ihmisiä. Esim. mun viimeisin postaus on sellainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Otsikot on kyllä hankalia! Tuntuu välillä niin hassulta, että on kuluttanut hirveästi aikaa itse postaukseen, ja sitten muutaman sanan keksiminen tuntuu ylivoimaiselta :D

   Poista
 2. Myönnän tämän ongelman! Varsinkin asukuvien yhteydessä tulee usein mietittyä otsikkoja, jotta en nimeäisi asukuvapostausta samalla tavalla kuin olen jo nimennyt. Jostain syystä olen päättänyt, että blogissani otsikot eivät myöskään ole lauseita, joten olen siinä pitäytynyt. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, että olet valinnut linjan ja pysynyt siinä. Voin vain kuvitella miten vaikeaa asukuvapostausten otsikointi on. Huh!

   Poista
 3. Yhteen aikaan ompelublogeissa oli muotia keksiä humoristinen otsikko. Jos ompelin boleroon, niin otsikko oli "Boleron tahtiin". Tämä on siis täysin kuvitteellinen tilanne, en tietenkään tunnusta näin tehneeni :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun mielestä huumori on ihan hyvä juttu, ja tuossakin on kuitenkin avainsana :D

   Poista
 4. Hauskasti kirjoitit, oli varmasti välillä vaikeaa kääntää asiat älä tee moodiin. Minulla on välillä otsikko tehtynä ennen kun aloitan muuta postausta kirjoittamaan, mutta taidan silti tehdä niitä surkeita otsikoita kaikkein eniten :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli todella vaikeaa :D Tuntui välillä jopa mahdottomalta.

   Poista
 5. Mun otsikkosynneistäni suurin on mukanokkelat sanaleikit :'D Ennen kuin olin kuullut mitään hakukoneoptimoinnista käytin niitä otsikoissa ja avainsanoissa paljonkin. Esimerkiksi vuonna 2010 menin naimisiin ja kirjoittelin häistä ja niiden valmistelusta muutamia postauksia blogiin, mutta en käyttänyt häät-sanaa yhdessäkään otsikossa vaan mm. kirjoitin puuhista "rouviintumisprojektina". Näin siis varmistin, että yksikään opiskelijabudjetin hääideoita googlella etsinyt ei varmastikaan saapunut minun blogiini :'D Nykyään yritän hillitä itseäni ja kikkailla sitten vaikka postaustekstin loppupuolella mutta välillä harmittaa, että SEO:n takia pitää tehdä tylsiä otsikoita :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oletko keksinyt miten saisit yhdistettyä SEO-ystävällisuuden ja persoonallisen nokkeluuden? Voisitko tehdä vaikka kaksiosaisen otsikon?

   Poista
 6. Hetken ehdin lukiessa pohtia oletko seonnut vai olenko jäänyt jostain villityksestä paitsi :D Osuva postaus ja mainio toteutus, tuli tarpeeseen itsellekin :)

  VastaaPoista
 7. Yleensä olen tehnyt hyvinkin informatiivisia otsikoita mutta tässä syyllistyin kikkailuun, eihän tämä otsikko kerro mitään! http://craftcandidate.blogspot.fi/2017/03/sunnuntain-satoa.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pisteet informatiivista otsikoista! Kikkailu on joskus paikallaan, mutta niihin otsikoihin voisi lisätä vähän informaatiotakin :D

   Poista
 8. Tämä postaus oli ihan huikea :'DD Otsikointi on vaikeinta bloggaamisessa ja siksi jätän sen aina viimeiseksi, hyh. Olen sortunut niin kauheisiin otsikoihin ettei mitään rajaa, onneksi osa niistä on päätynyt jo arkistoihin pois muiden katseiden alta ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luin kerran vinkin, että otsikko kannattaisi aina jättää viimeiseksi. Hyvä sinä ;)

   Poista

Olisin erittäin otettu jos jättäisit minulle kommentin :)