Postaukset

Tee blogistasi helposti luettavaBlogisi tekstin tulisi olla helposti luettavaa, jotta:


- lukija ei poistu blogista saman tien
- sisällöstä pystyy nauttimaan1. Fontti

Valitse selkeä helppolukuinen fontti. Fontit voidaan jakaa serif- ja  sans-serif-fontteihin. Erona on, että serif-fontissa kirjaimissa on pienet pääteviivat. 

Yleisesti sans-serif-fontteja pidetään helppoluikuisempana näyttöpäätetekstissä. Toisaalta serif-fonttien tiedetään auttavan silmää siirtymään seuraavaan kirjaimeen sulavammin (kirjaimia saattaa olla kuitenkin vaikeampi erottaa toisistaan).

Alla näet esimerkkejä fonteista. Yllä sans-serif-fontteja ja alla serif-fontteja. Mitä mieltä olet, onko nämä fontit helppolukuisia? 

Arial
Verdana
Saatko minusta selvää? Olen fontti. Olen oikein hyvä fontti. En ole varma näyttäisinkö hyvältä blogissasi. Mitä mieltä sinä olet? Ehkä on parasta, että kokeilet minua.
Saatko minusta selvää? Olen fontti. Olen oikein hyvä fontti. En ole varma näyttäisinkö hyvältä blogissasi. Mitä mieltä sinä olet? Ehkä on parasta, että kokeilet minua.
Courier
Georgia
Saatko minusta selvää? Olen fontti. Olen oikein hyvä fontti. En ole varma näyttäisinkö hyvältä blogissasi. Mitä mieltä sinä olet? Ehkä on parasta, että kokeilet minua.
Saatko minusta selvää? Olen fontti. Olen oikein hyvä fontti. En ole varma näyttäisinkö hyvältä blogissasi. Mitä mieltä sinä olet? Ehkä on parasta, että kokeilet minua.
2. Väri

Käytä johdonmukaisesti samaa väriä tekstissä. Valitse tarpeeksi tumma väri, että lukija saa tekstistä helposti selvää. Jos haluat käyttää postauksessa muita värejä tehosteena (esimerkiksi linkki-sanoissa), tee se hillitysti. Älä tee tekstistä kirjavaa.


3. Kieliasu

Älä käytä liian pitkiä lauseita. Jaksota teksti jakamalla se kappaleisiin ja lisäämällä väliotsikoita. Näin annat lukijalle hengähdystaukoja.

Tasaa teksti joko vasemmalle tai molemmille reunoille. Kivemmassa blogissa teksti on tasattu molemmille reunoille, koska se näyttää siistiltä (ehkä myös akateemisen tekstin kirjoittaminen on jättänyt jälkensä). ÄLÄ tasaa tekstiä keskelle, jos haluat, että lukijan on helppoa ja vaivatonta lukea se.

Vältä käyttämästä versaalia tekstiä liikaa (eli isoilla kirjaimilla kirjoitettua tekstiä). 

VERSAALIA TEKSTIÄ ON RASKAS LUKEA, KOSKA KIRJAIMET EIVÄT EROTU HELPOSTI TOISISTAAN. 

Versaalia tekstiä on raskas lukea, koska kirjaimet eivät erotu helposti toisistaan. 4. Leveydet

Postaus ei saisi olla liian leveä, jottei sanoja olisi liikaa yhdellä rivillä. Lukijan ei tulisi joutua siirtämään postausta sivuttaissuunnassa. Hyvä nyrkkisääntö on, että yhdellä rivillä tulisi olla noin 100 merkkiä. 


  

10 kommenttia:

 1. Kiitos tästä! Oli taas hyvä palata perusasioiden pariin. Nehän ne ovat tärkeimpiä, lajissa kuin lajissa :)
  Omaan silmääni nuo Arial ja Verdana fontit näyttävät mieleisimmiltä. Käytän itse Arialia omassa blogissani.
  Tuo tekstin tasaaminen kiinnostaa. Onko siihen olemassa ohjetta? Eli tarvitseeko tehdä jotkut säädöt, että teksti automaattisesti tasoittuu? Olen yrittänyt pähkiä tämän asian parissa jo pidempään, vaan en ole keksinyt kuinka homman saisi pelittämään.

  Mukavaa, että te jotka osaatte näitä hienosäätöjä, jaatte auliisti osaamistanne meille muille <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anteeksi tuhannesti vastauksen viipyminen! Mutta saat tasattua tekstin postauksen kirjoittamissivulla. Postausruudun yllä on toimintopalkki josta voit valita haluatko tasauksen mihin kohtaan.

   Poista
 2. Hyviä vinkkejä! Pitänee itsekin miettiä tuota tasausta uusiksi, minullahan se on keskelle....

  VastaaPoista
 3. Tässä oli todella hyviä vinkkejä! Mielenkiintoinen oli erityisesti tuo fonttiasia - mä olenkin miettinyt usein, mitä eroa fonttityypeillä on. Kun fontit laittaa tuolla tavalla vierekkäin, niiden luettavuuserot huomaakin nopeasti. Omaan silmään Verdana näytti ehdottomasti selkeimmältä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä tosi mielenkiintoista tehdä tuota salapoliisityötä fonttien suhteen :)

   Poista
 4. Minä en sinänsä jaksa ajatella fonttiasiaa, koska automaattisesti on käytössä helppolukuinen fontti.
  Olis kiva joskus lukea sellainen postaus, jossa selvitettäis perinpohjin esimerkiksi just bloggerin systeemit- miten saa sivupalkkiin juttuja ja miten kaikenlaisia hienosäätöjä tehdään.

  Mutta nuo perusjutut on kyllä hyvä pitää aina mielessä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia kommentista. Hyvä, että olet saanut postauksistasi helposti luettavia.

   Poista
 5. Näistä pitää ottaa mallia. Blogivinkit on todella mielenkiintoisia lukea, viihdyn täällä!!

  VastaaPoista

Olisin erittäin otettu jos jättäisit minulle kommentin :)