Postaukset

Mitä kuvia saa julkaista blogissa?


Olet ehkä joskus nähnyt jonkun ihanan kuvan netissä ja toivonut, että saisit sen julkaista blogissasi. Esimerkiksi Pinterest on pullollaan ihanan inspiroivia kuvia. Tässä postauksessa selviää mitä kuvia saat julkaista blogissasi. 


Monet bloggaajat varastavat, eli laittavat blogiinsa muiden kuvia ILMAN lupaa. Älä sinä sorru tähän; voit joutua vaikeuksiin. Ei ole myöskään oikein kuvan omistajaa kohtaan jos muut varastavat hänen taideteoksensa.

Miten sitten voit löytää (luvallisia) kuvia blogiisi? 

Vaihtoehto 1.  Etsi Creative Commons -lisensoituja kuvia. Creative Commons -lisenssejä on seuraavanlaisia:



Nimeä (BY, ByAttribution) 

Saat julkaista kuvan blogissasi. Voit myös halutessasi muokata sitä. Sinun täytyy kuitenkin kertoa kuka on kuvan alkuperäinen omistaja/tekijä.



EiKaupallinen (NC, NonCommercial)


Saat julkaista kuvan (ja muokata sitä), mutta et kaupallisessa mielessä. Eli et saa hankkia kuvan avulla rahaa.




EiMuutoksia (ND, NoDerivatives) 


Saat julkaista kuvan blogissasi, mutta et saa muokata sitä 
mitenkään.


JaaSamoin (SA, ShareAlike)


Saat julkaista kuvat blogissasi. Halutessasi voit myös muokata kuvaa. Mutta sinun tulee antaa muille lupa käyttää kuvaa sen alkuperäisillä lisenssiehdoilla. Vaikka olisit sitä itse muokannut ja lisäillyt vaikkapa mukavia tekstejä ym.




Yllä oleva kuva on hyvä esimerkki Creative Commons -lisensoidusta kuvasta. Kuvan on ottanut Dennis Skley. Hän on lisensoinut kuvan seuraavasti: 

Minun tulee siis kertoa kuka on kuvan omistaja/ottaja, mutta en saa muokata sitä. Lisäksi kerron miten kuva on lisensoitu. 

Näin:
Dennis Skley, CC BY-ND 4.0

Kuvan löysin Flickr-kuvapalvelusta, jossa on satoja miljoonia Creative Commons-kuvia. Sivuston ohjeiden mukaisesti lisään vielä linkin lisensiin. Ja, koska haluan, että lukijani löytävät kuvan ottajan laitan linkin Dennis Skleyn alkuperäiseen kuvaan.

Näin:

Nämä kaikki tiedot voit esimerkiksi laittaa kuvatekstiin.


Mistä löydät Creative Commons-lisensoituja kuvia?

Flickr :Ehdottomasti lempparipaikkani löytää kuvia. 
Google :Kuvahaku - Hakutyökalut - Käyttöoikeudet (valitse sitten mieleisesi vaihtoehto)


Vaihtoehto 2. (Tämä ei ole suinkaan huonompi vaihtoehto) Etsi Public Domain -kuvia, eli kuvia joiden omistaja on luopunut tekijänoikeuksistaan tai tekijänoikeudet ovat vanhentuneet.  Suomen lain mukaan tekijä ei voi kuitenkaan luopua moraalisesta vastuustaan/oikeudestaan, joten sinun on hyvä mainita kuvan ottaja.

Mistä löydät Puplic Domain -kuvia?

Kaksi hyvää sivustoa, joilla sinun kannattaa käväistä on: Pixabay ja Imagebase. Googleta myös: Public Domain images.




14 kommenttia:

  1. Nämä ohjeet ovat NIIN hyviä! Kiitos näistä! :)

    VastaaPoista
  2. Tärkeää tietoa :). Toistaiseksi olen ollut sillä linjalla, että käytän vain omia kuviani, mutta eihän sitä tiedä milloin tulee kuvan tarvetta muualta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Omat kuvat on kyllä hyvä valinta! Persoonallisia ja voi varmasti seistä niiden takana.

      Poista
  3. Kiitos, näistä on varmasti hyötyä jatkossa.:)

    VastaaPoista
  4. Jes! Tämä on hyvä, koska olen itse onneton kuvaaja eikä välineissä ole kehumista. Ehkä joskus lainailen joitakin kuvia näitä noudattaen =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuvapankeista voi kyllä löytää nättejäkin kuvia, jos vaan jaksaa etsiä ja käsitellä niitä :)

      Poista
  5. Tämä oli hyödyllinen. Itse kun jonkin verran lainaan kuvia... aina ei kyl noita merkkejä kyl nää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niiden kanssa pitää olla tosi tarkka ettei ryhdy varkaaksi :)

      Poista
  6. Jos ei noita merkkejä ole jossain näkyvissä, niin tarkoittaako, että kuva on vapaasti käytettävissä? Vai pitäisikö aina jostain löytyä merkit?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Siis nuo merkit on Creative commons -kuvissa. Ei kaikissa. Älä käytä kuvia jos niissä ei ole merkintää, että saa ottaa/muokata/jakaa ym. Eli mitä postauksessa on puhuttu CC ja Public domain kuvista ei pidä paikkansa kaikissa kuvissa. Yleensä kuvat eivät kuulu näihin ryhmiin, joten niitä ei saa käyttää.

      Poista
    2. Kiitos selvennyksestä!Kerran pyytäessäni facebookissa lupaa julkaisuun, kuvaaja vastasi vähän ärtyneenä: Tietysti! Siksihän siinä on julkisuusmerkki (Facebookin maapalloikoni). '

      Poista
  7. Heippa!

    Löysin blogisi vasta hiljattain, kiitos näistä ohjeista!
    Tuli mieleen noista kuvista, että osa bloggaajista kerää kuvia tuotteista esim. kollaasiin tai kopioi suoraan jonkun yrityksen (ison kansainvälisenkin) kuvia, joissa tuotteita esitellään. Postauksissa aina on mainittu mistä kuva on otettu, joskus tuollaisen suoran linkinkin kera. Kai se ihan laillista on, jos kuvan lähteen on ilmoittanut vai pitääkö edelleen tihrustaa noita merkkejä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä ohjeista :)

      Tosiaan bloggaajien pitäisi tarkistaa näiltä sivuilta, että saako kuvia käyttää. Esim. käyttöehdoista. Mutta ei ole laillista ottaa toisten kuvia, edes firmojenkaan, ilman lupaa.

      Poista

Olisin erittäin otettu jos jättäisit minulle kommentin :)