Postaukset

Miten ja miksi selvität oman blogivisiosiMiten ja miksi selvität oman blogivisiosi

Miksi kannattaa selvittää oma blogivisio?


Oman blogivision selvittäminen auttaa sinua löytämään motivoivan ja sinulle sopivan suunnan (Siksi se voi auttaa sinua ehkäisemään tai nujertamaan blogiburnoutin). Blogivisio auttaa sinua luomaan blogin sisältöön loogisen jatkumon ja tekee luomastasi sisällöstä silloin laadukkaampaa. 


Mitä tarkoittaa visio? 


"Visiota voidaan arkikielellä kutsua myös unelmaksi. - - Visio on jotakin, jonka yksilö haluaa saavuttaa ja joka innostaa häntä." Wikipedia

"Mielikuvituksella ja viisaudella ajateltu tai suunniteltu tulevaisuus." English Oxford Living Dictionary


Voisikin sanoa, että visio on unelmien päämäärä, joka on luotu mielikuvituksella ja viisaudella. 


Oman blogivision selvittäminen 


Ota kynä ja paperi esille (lue TÄÄLTÄ miksi kynä ja paperi, eikä vaikkapa älypuhelimen muistio tai tietokoneen Word). 

Varaa itsellesi aikaa, koska nyt sinun tulisi miettiä huolella mielikuvistusta ja viisautta käyttäen unelmien päämäärää blogillesi. Ei kannata odottaa, että saat päämäärän kirkastettua itsellesi nopeasti yhdeltä istumalta. Saatat joutua palaamaan pohdinnan pariin myöhemmin. Ja se on hyvä; kaiken ei tarvitse eikä pidä tapahtua nopeasti. 

Tässä muutama ehdotus miten voit alkaa hahmottamaan unelmiesi päämäärää. Suosittelen kaikkia!

1. Arvot

Tehtävänäsi on selvittää sinun ydinarvosi. Esimerkiksi TÄÄLTÄ löydät listan ydinarvoista. Poimi niistä paperille 3-5. Ympyröi ne arvot, jotka haluat olevan myös blogisi arvoja ja näkyvän siellä. 

Vinkki: Blogin arvot kannattaa olla samoja kuin henkilökohtaiset arvot. Jos ne eivät kohtaa tai ovat jopa ristiriidassa henkilökohtaisten arvojen kanssa, bloggaaminen muuttuu todennäköisesti uuvuttavaksi ja motivaatio katoaa.

2. Muiden visio

Tee salapoliisityötä. Etsi yritysten, brändien ja blogien visioita. Englanniksi kannattaa käyttää hakusanaa vision statement. Saat esimerkkien avulla käsityksen millaisia visioita on ja ehkä niistä löytyy inspiksen kipinöitä omaan blogivisioon. 

Tässä on muutama minun lempparini.

"To make people happy." Disney
"Help people to have the best possible trip." Trip Advisor
“To develop leaders who will one day make a global difference.” Harvard

Vinkki: Visio (vision statement) kannattaa luoda ytimekkääksi paketiksi. Se on helppo pitää mielessä ja silloin se ohjaa bloggaamista.

3.  Visiotaulu

Jos olet visuaalinen, oman visiotaulun luominen voi auttaa blogivision hahmottamisessa. Visiotaulu voi olla sähköinen (esim. Pinterest-taulu tai Canvalla luotu kuva.) tai ihan fyysinen taulu (esim. leikkaamalla kuvia, sanoja ja tekstejä aikakausilehdistä ja liimaamalla niitä kivan väriselle kartongille.). 

Täältä, täältä ja täältä löydät kivat esimerkit.

Vinkki: Fyysisen visiotaulun voit laittaa työpisteesi seinälle niin näet blogivisiosi koko ajan ja se ohjaa bloggaamistasi.
Vinkki: Voit jakaa sähköisen visiotaulusi tai kuvan fyysisestä taulusta blogissasi. Näin kerrot blogisi lukijoille visuaalisesti blogivisiosi.

4. Unelmainventaario

Tee paperille lista tai mindmap suurista, pienistä, turvallisista, noloista ja järkälemäisistä blogiin liittyvistä unelmista. Seuraavaksi ala pohtia jokaista unelmaasi yksitellen. Pohdi niitä mahdollisimman syvällisesti. Voit vastata esimerkiksi seuraaviin kysymyksiin:

Mistä tämä unelma syntyi?
Mitä tämä unelma oikeasti tarkottaisi käytännössä?
Mitä tämä unelma vaatisi minulta, kun se on toteutunut?
Olisiko tämä unelmani, jos kukaan muu ei ajattelisi sen olevan hieno asia?
Mitä unelman toteuttaminen vaatisi minulta?
Onko minun mahdollista toteuttaa unelma?
Innostaako ja motivoiko unelma?
Onko unelma syvällisen pohdiskelun jälkeen oikeasti unelma?

Nyt kun olet pohtinut blogiunelmiasi mahdollisimman syvällisesti, poimi uudelle paperille unelmat, jotka vielä tuntuvat hyviltä, säilytettäviltä ja jopa toteutettavilta.

Vinkki: Kun tiedostat, ettei kenenkään muun tarvitse nähdä unelmainventaariotasi, kehtaat ja uskallat laittaa paperille kaiken.5. Unelmainventaario 2.0

Kun syvällisen unelmainventaarion jälkeen paperilla on säilyttämisen arvoiset unelmat, on aika pohtia onko unelmat sopusoinnussa 1. kohdan arvojen kanssa. Kannattaa kirjoittaa rehellisiä ajatuksia ylös.

Vinkki: Unelmat, jotka ovat ristiriidassa arvojen kanssa, eivät kanna pitkälle. Blogiburnout on usein seurausta näiden ristiriidasta. Pohdi mitä sinun kannattaisi tehdä unelmille, jotka ovat ristiriidassa arvojesi kanssa.

Unelmien päämäärän (vision) löytäminen


Kuvittele, että pitelet käsissäsi kaukoputkea. Sen avulla tähyilet taivaanrantaa ja näet siellä tulevaisuuden blogisi. Millainen se on? Sinä saat itse haaveilla sen, mutta käytä mielikuvitusta ja ole viisautta. Yhdistä yllä olevien tehtävien herättämiä ajatuksia. Ole rehellinen, mutta myös rohkea. Pyri tiivistämään unelmien päämääräsi lyhyeen ja ytimekkääseen muotoon. Anna blogivision ohjata bloggaamista.Onko sinulla jo selkeä blogivisio? Ohjaako se bloggaamista?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olisin erittäin otettu jos jättäisit minulle kommentin :)