Postaukset

Miten käsikirjoituksen saa julkaistua kirjaksi?


Kirjamessuilla kävin kuulemassa paneelikeskustelua: Käsikirjoituksen matkassa kirjaksi.

Täydellinen aihe minulle, joka unelmoi kirjan julkaisemisesta. Ehkä täydellinen aihe sinullekin. 

Tässä mitä minulle jäi mieleen käsikirjoituksen matkasta:



Unelmana kirjan julkaiseminen? Käsikirjoituksen matka kirjaksi



1. Käsikirjoitusten reittejä on paljon


Se miten käsikirjoituksesta muovataan kirja, vaihtelee paljon. Kaunokirjallisuus tuo oman mausteensa käsikirjoituksen matkaan, niin myös tietokirjan käsikirjoitus. 

Kaunokirjallinen käsikirjoitus päätyy yleensä kustantamolle kirjoittajan lähettämänä. Tietokirjan kustantamo usein tilaa asiantuntijalta.




2. Käsikirjoitus kustantamolle


Ennen kuin lähettää käsikirjoituksensa kustantamolle, kannattaa tarkastaa missä muodossa kustantamo haluaa sen. Paneelissa yksi kustantamo kertoi suosivansa paperiversiota, kun muut taas ehdottomasti suosittelivat PDF-versiota.

Kokonainen käsikirjoitus on parempi arvioida, joten kannattaa kirjoittaa käsikirjoitus valmiiksi ennen lähettämistä. Käsikirjoituksen sisältö kuitenkin ratkaisee.



3. Kirjoittajan ja kustantamon yhteinen projekti


Kustantamoissa työskentelevien kustannustoimittajien tehtävä on löytää käsikirjoitusten joukosta helmiä. Käsikirjoituksia tulee satoja - ehkä jopa tuhansia vuosittain, joten työ on haastava. Kun toimittaja löytää helmen, hän alkaa markkinoida sitä myös kustantamon sisällä. Tyylin: "Tämä on mahtava! Otetaan tämä!"

Jos käsikirjoitus hyväksytään, kirjoittaja saa siitä palautetta, jonka perusteella jatketaan käsikirjoituksen hiomista. Käsikirjoitusta aletaan yhdessä muokata kirjaksi sopivaksi. Saatetaan ronskillakin kädellä muuttaa esimerkiksi kerrontaa ja poistaa hahmoja sekä tarinan käänteitä. Käsikirjoitusta saattaa joutua muokkaamaan useampaan otteeseen.

Prosessiin kannattaakin lähteä avoimella (ja nöyrällä) mielellä. Lähettämäsi käsikirjoitus ei välttämättä päädy esikoiskirjaksi, mutta kustannustoimittaja näkee sinussa potentiaalia ja haluaa lisää.



4. Oppiminen ja kehittyminen


Kouluttautuminen ja kirjoittajana kehittyminen on nykyaikaa. Kirjoittajakoulut, kurssit, yliopisto-opinnot ja työpajat antavat eväät parempaan käsikirjoitukseen. Tärkeää on luoda itselleen suhde kirjan kirjoittamiseen.


Lue lisää:




5. Kirjan julkaisemisen jälkeen


Kun käsikirjoitus on valmis, alkaa markkinointi. Kustantamon markkinointitiimi pitää huolen, että heidän ja kustannustoimittajan innostus siirtyy myös potentiaalisiin kirjan ostajiin. Kirjailija saa koko ajan tukea ja valmennusta kustantamolta. Hän ei jää yksin kirjan julkaisun jälkeen.



10 kommenttia:

  1. Todella hyvä postaus! Arvaa vain ketä alkoi kutkuttamaan ajatus omasta kirjasta kun luin ensimmäisen postauksesi aiheesta. Tästä aiheesta lukisin mielelläni lisää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Emilia! Aiheesta tulee postauksia. Oma kirjoitusurakka pitäisi saada taas kunnolla liikkeelle :)

      Poista
  2. Jäädään odottelemaan aiheesta lisää täälläkin. :)

    VastaaPoista
  3. Kiitos napakasti infopaketista :)

    VastaaPoista
  4. Meidän perheessä onkin menossa kirjan käsikirjoitus. Tämä postaus antoi ajattelemisen aihetta. Tuntuu olevan kova tunku sisään kustantamoiden ovista, että pitää olla rautainen sisältö, jolla saa huomion. Meillä taitaa olla omakustanne paras vaihtoehto.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oo! Mielenkiintoista! Olisi kiva kuulla lisää :)

      Poista
    2. Isovanhemman sotapäiväkirja löytyi, se on nyt kirjoitettu puhtaaksi. 2 vuotta (vähemmän aktiivisesti) on laitettu sähköpostia kustantamoille. Siinä sivussa muistiinpanoihin on punottu historiankirjoista tapahtumia lisää, kerätty valokuvia ja etsitty karttoja mukaan. Kaiken kaikkiaan työllistävä projekti.

      Poista
    3. Oih! Kuulostaa mahtavalta! Lukisin ehdottomasti :)

      Poista

Olisin erittäin otettu jos jättäisit minulle kommentin :)