Postaukset

Facebook ja blogi - Vinkkejä ja ideoita 10 bloggaajalta


Jos olet hypännyt Kivemman blogin mukaan Facebookissa, olet ehkä huomannut, että siellä ei hirveästi tapahdu mitään. En ole koskaan ole ollut kovin hyvä yhdistämään blogia ja somea. Se on sääli, koska Facebook, Instagram ja muut somekanavat ovat suosittuja tapoja seurata blogia. Lisäksi some on bloggaajalle itselleen hyvä tapa tunnustella lukijoiden aivoituksia. Bloggaamisen yksi trendi on levittäytyminen muuallekin kuin vain blogiin, vaikkakin juuri sinne Facebookiin.

Nyt Blogisiskoista innostuneena, olen ajatellut ryhtyä rakentamaan Kivemmalle blogille kunnon some-suunnitelmaa. Aloitan Facebookista.

Kerään tähän postaukseen vinkkejä ideoita Facebookin hyödyntämisestä. Ne ovat sinulle - ja minulle.



Facebook-vinkkejä bloggaajalle



Ensin minun Facebook vinkkini...


1. Päivitä/luo Facebook-sivusi


Jos blogillasi ei ole omaa Facebook-sivua, tee se. (Blogikonsultin ohjeet TÄÄLLÄ) Jos sinulla on jo Facebook-sivu varmista, että se sopii blogiisi. Kuvat, kuvaukset ja muut tekstit ovat tärkeä osa blogisi some-näkyvyyttä ja brändiä. Kun Facebook-sivulle päädytään, olisi hyvä jos lukija voisi tunnistaa, että se on blogisi sivu. 

Thumbnail-kuva ja kansikuva kannattaa muuttaa houkuttelevaksi ja blogibrändiisi sopivaksi. 



2. Älä käytä Facebookia vain uuden postauksen jakamiseen

Rakenna blogisi brändiä Facebookin avulla. Kerro siellä tarinoita, jaa  sopivia kuvia ja videoita, anna lisätietoa postauksiin liittyvistä jutuista. Tee Facebook-sisällöstä mielenkiintoista ja anna seuraajille mahdollisuus kokea brändielämyksiä.


Esimerkiksi Kototeko-blogin Facebook-sivulla käytetään taidokkaasti erilaisia sivuja ja videoita tukemaan blogin brändiä.


Lucky and Lovely kertoo, että jos julkaisu on vain klikkihakuinen mainospostaus, Facebook ei anna sille niin paljon näkyvyyttä, kuin henkilökohtaiselle ja merkitykselliselle julkaisulle. 


Kannattaa tutustua Facebookin algoritmiin ja ideoida sisältöä sen pohjalta. Vaikkakin sen muutokset voivat tuottaa hankaluuksia.






3. Hyödynnä Facebookin toimintoja


Tutustu huolella kaikkiin Facebook-sivun toimintoihin ja mieti miten sinä voisit hyödyntää niitä. 


Minä aion tuunata Kivemman blogin Facebook-sivua ihan kunnolla. Sieltähän löytyy vaikka mitä toimintoja! Kesäloma, tule jo!




4. Julkaise oikeaan aikaan

Saavutat Facebook-päivityksilläsi enemmän ihmisiä, jos julkaiset ne oikeaan aikaan. Mikä sitten on oikea aika? Voit katsoa Facebookin tilastoista milloin julkaisuillasi on ollut eniten katsojia (kävijätiedot - julkaisut) tai voit katsoa netistä löytyviä some-aikataulusuosituksia. Esimerkiksi TÄÄLTÄ löydät infograaffin eri somekanavien julkaisuaikatauluista. 



5. Muista Facebook-ryhmät

Facebookissa on paljon ryhmiä, joista bloggaaja voi hyötyä. Kannattaa liittyä ryhmiin, jotka käsittelevät samoja aiheita ja teemoja kuin oma blogi. Ryhmistä saat vinkkejä minkälaiset aiheet puhuttavat ja ovat ajankohtaisia. Voit saada niistä myös inspiraatiota ja oivan paikan jakaa postauksia. 


Postauksen jakaminen ryhmissä kannattaa hoitaa kuitenkin huolellisesti, ettei muille ryhmän jäsenille tule oloa, että tyrkytät postauksia ja haluat heistä vain liikennettä blogiisi.





Ja nyt on vuorossa vinkkejä 9 muulta bloggaajalta. 



Oranssia


Jos jaat postausta ryhmässä ja haluat, että joku näkee sen uutisvirrassaan, kuva + linkki saa paremman näkyvyyden kuin pelkkä linkki. Ja jos ryhmän säännöt vain sallivat, laita kuva suoraan seinälle - kansioon ladattuna ne eivät näy kenenkään uutisvirrassa. Jos kuitenkin on pakko ladata kansioon, kommentoi kuvaasi niin se nousee näkyville edes ryhmän seinälle.



Ruoka-alkemisti


Kannattaa miettiä kellonaikaa ja päivää jolloin jakaa jotain facebookiin. Mieti milloin kohderyhmäsi olisi aktiivisimmillaan (vaikka omasta kokemuksesta) ja postaa silloin.
Linkin jaon yhteydessä kannattaa myös laittaa tekstiä avaamaan linkkiä, eikä vain jättää sitä yksistään siihen, silloin linkkiä helpommin klikataan kun markkinoit sitä.



Saippuakuplia olohuoneessa


Blogille kannattaa tehdä omat facebook sivut ja jakaa eri ryhmiin postauksia tätä kautta. Kannattaa myös katsoa, että ryhmä johon postausta jakaa liittyy postauksen aiheeseen, jotta mahdollisimman moni ryhmässä olevista olisi kiinnostunut postauksesta ja lukisi sen.


(Sisustusbloggaajat ryhmässä ei kannata jakaa imetyspostausta tai synnytyskertomusta. Enemmän aiheesta kiinnostuneita saattaisi olla äitibloggaajatryhmässä.)



Noorapauliina


Linkkiin pystyy lisäämään enemmän kuin yhden kuvan, jos ei osaa päättää vain yhtä minkä laittaisi.


Kototeko

Blogilla kannnattaa ehdottomasti olla oma Facebook-sivu. Sivua ei kannata käyttää pelkästään omien postausten jakamiseen, vaan siellä kannattaa jakaa myös muuta blogisi teeman alle sopivaa sisältöä. Näin sitoutat lukijoitasi ja lukijasi kokevat, että blogisi seuraamisesta on hänelle hyötyä vähän laajemmassakin määrin. Esimerkiksi itse jaan Facebook-sivullani monenlaista käsitöihin liittyvää sisältöä: tutkimustietoa, tietoa käsitöihin liittyvistä tapahtumista, ekologisten materiaalien tuotekehityksestä jne. Lisäksi jaan siellä aika ajoin myös muiden käsityöbloggareiden inspiroivia postauksia. 


Facebook-sivulla kannattaa aika ajoin julkaista myös uudestaan aiemmin julkaistuja postauksia. - Esimerkiksi eri vuoden aikoihin tai juhlapyhiin liittyvät postaukset voi aivan hyvin julkaista muistutuksena uudestaan. Lukijat eivät kuitenkaan kaikkea muista ja uusille lukijoille ne ovat todennäköisesti ihan uutta sisältöä.



Tsajut


Omaa blogikirjoitusta voi käyttää keskustelun avauksena aiheeseen liittyvässä ryhmässä. Tällöin avauksessa on hyvä kertoa kirjoituksesta enemmän, ettei julkaisu vaikuta klikkien kalastelulta.


Korpikiven tupa

Mikäli olet käyttänyt omaa kirjoitustasi keskustelunavauksena fb-ryhmässä ja kirjoitat samasta aiheesta lisää niin tuo jatko-osa kannattaa linkittää alustuksen kanssa aiempaan keskusteluun. Näin keskusteluun osallistuneet saavat ilmoituksen kautta tiedon uudesta kirjoituksesta ja keskustelu voi jatkua.


MadRan Neule


Kannattaa seurata aiheita jotka koskettaa oman blogin aihetta, millaisia keskusteluja käydään esim. Facebookissa. Aina linkittää mahdollisimman osuvan postauksen keskusteluun tai näistä keskustelunaiheista voi tehdä sit postauksen myös! 



Kangaskorjaamolla

Keskustele ja vuorovaikuta Facebook-lukijoidesi/ seuraajiesi kanssa. Vastaa linkkisi tai kuvasi alle tuleviin kommentteihin, kiitä kehuista. Osoita, että olet kiinnostunut ja ilahtunut heidän kommenteistaan. Näytä, että ruudun toisella puolella on aito ihminen, joka huomioi lukijansa.



8 kommenttia:

  1. Todella hyviä vinkkejä! Tuohon Facebookin algoritmiin pitäisi kyllä tutustua, mutta aiheena se on niiin kuiva. Aiemmin tuli jaettua paljonkin blogin fb sivujen kautta muutakin kuin postauksia, mutta ikävä kyllä tässä suhteessa on iskenyt laiskuus. Ajastus on siinä suhteessa kyllä todella kätevä, kun voi kerralla tehdä isommankin määrän päivityksiä valmiiksi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ajastin tosiaan on huipputoiminto! Minä ainakin olen sellainen inspiraatiopostaaja, että ilman ajastinta seurauksena olsi tyhjä Facebook-seinä :)

      Poista
  2. Kiitos, helpotit selkeällä postauksella minunkin somesuunnitelman tekemistä :) Innostuin!

    VastaaPoista
  3. Millä oot muokannu ton otsikon tai löytänyt?😇 Ja myöskin ton fontin valinnut?😊

    Mulla itselläni on kanssa blogi ja mulla on aina se alkuperäinen ("OTSIKKOA TARKOITAN") haluisin otsikon johonki kauno kirjoitukseen. Kysyin yhdeltä bloggaajalta kun hänellä on semmoinen kauno kirjoituksella otsikko. Niin hän vastasi että "Se fontti on ladattu google fonts -sivulta html-koodiin "

    Kysyin tarkemmin, että miten jne... niin vastausta ei tullut. Joten ajattelin kysyä sinulta oletko sinä ladannut tommoisesta paikasta semmoinen mieluisen fontin ja kirjoitat sillä nyt ton otsikon. Vai miten sinä olet tehnyt sen?🤔😌

    Olisi tosi kiva jos vastaisit ja toivottavasti pääset jyvälle tossa, mitä tarkoitan.

    VastaaPoista
  4. Täytyy tunnustaa, että olen laiska fb-käyttäjä. Laitan sinne vaan uusimman postauksen linkkejä...Mutta Instassa olen paljon aktiivisempi. Jotenkin olen innostunut siitä enemmän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä en taas ole yhtään innostunut IG:stä. Henk.koht tilillekään en saa kun pari kertaa vuodessa jotain. :D

      Poista

Olisin erittäin otettu jos jättäisit minulle kommentin :)