Postaukset

Yleisiä blogimokia - osa 1





1. Sori oikeesti



Sinun ei tarvitse pyydellä anteeksi, jos et ole postannut vähään aikaan. Et ole  sitoutunut postaamaan tietyin väliajoin etkä ole velkaa lukijoillesi. He eivät vaadi sinulta mitään vaan tulevat viihtymään blogiisi.

Minusta on ärsyttävää lukea postauksia, jos ne alkavat "olen tosi paihoillani etten ole vähään aikaan kirjoittanut mitään". En ole ainoa, sillä blogiaiheiset foorumit ovat täynnä blogilukijoita, jotka saavat kylmiä väreitä (huonolla tavalla) "sori oikeesti"-asenteesta.


2. Varastaminen



Kuvittele, että olet maalannut ihan hirmuisen hienon taulun. Laitat sen olohuoneen seinälle ja innokkaana otat siitä kuvan ja jaat sen kavereillesi vaikkapa Facebookissa. Joku kuvan nähneistä ihastuu tauluusi ja haluaa tehdä samanlaisen. Hän maalaa taulun ja päättää jakaa kuvan siitä Facebookissa kuvatekstillä: "Mun uusi ihana tauluni". Missään ei mainita, että taulu on kopio sinun alkuperäisestä taideteoksestasi. Eikä sinulta ole kysytty lupaakaan.

Valitettavasti blogimaailmassa tälläinen toiminta on yleistä. Bloggaaja saattaa varastaa esimerkiksi kuvia tai toisten bloggaajien aiheita. Tylsä esimerkki on pari vuotta sitten jokaisessa blogissa ollut aamiaisjogurttipostaus: kaunis kuva luonnonjogurttiannoksesta myslin ja marjojen kera. Ihana juttu, mutta hullun tylsä, jos jokainen bloggaaja haluaa jakaa kuvan aamupalastaan.

Varastaminen on epäkohteliasta ja rikos.


3. Ollaan tosi läheisii mut ei oikeesti



Monille blogi on kuin päiväkirja. Eikä siinä mitään pahaa! Valitettavan usein näissä omasta elämästä kertovissa blogeissa lukija ei saa kosketusta/yhteyttä kirjoittajaan. 

En tarkoita myöskään, että anonyyminä kirjoittaminen olisi aina huono asia. Mutta jos bloggaaja haluaa luoda lukijaan läheisen suhteen, niin jotain pitäisi itsestään kertoa. Ventovieraan elämästä on vähän tylsä lukea, jos lukija ei koe siitä itselleen mitään saavan (esim. ohjeita/inspirtaatiota). Mutta jos on saanut tutustua bloggaajaan, lukee hänen pyykkivuorista ja työporukan illanistujaisista ihan mielelläänkin. 

Ilman nimeäkin voi kertoa itsestään. 


4. Laiskuus


"Haluan paljon lukijoita, seuraajia ja kommentteja, mutta en viitsi nähdä vaivaa."

Laiska bloggaaja piiloutuu usein tekosyiden taakse; ei minulla ole hyvää kameraa, en minä kerkeä opettelemaan, kyllä tämä on ihan tarpeeksi hyvä...

Lukija kyllä huomaa, jos bloggaaja panostaa blogiin vain 25%. Aiheet ovat kopioitu muilta bloggaajilta, kuvat on AINA otettu huonossa valossa ja ovat epätarkkoja. Toki bloggaajat ovat myös vain ihmisiä, ja aina ei mene niinkuin Strömsössä. Mutta jos blogi polkee aina 25% voimalla, niin kyseessä on todennäköisesti tekosyiden taakse piiloutuva laiskuri.


5. Valitus


Lukijat eivät ole sinulle velkaa mitään. Heidän ei ole pakko kommentoida postauksiasi tai seurata blogiasi. Valitettavasti joissakin blogeissa törmää siihen, että näytön takana istuu bloggaaja, joka kokee olevansa oikeutettu eeppisiin  rakkaudenosoituksiin lukijoiltaan. He saattavat kirjoittaa valituspostuaksia, siitä että kukaan ei kommentoi ja vielä painottaakin, että se on hyvien tapojen mukaista. (Täytyy kuitenkin myöntää, että suomenkieliset bloggaajat harvemmin syyllistyvät tähän.) 

Valitus ja negatiivinen asenne voi myös saada blogin kokonaisuudessaan valtaansa. Tälläisiä blogeja voi olla tympäisevää lukea pitemmän päälle. Harva meistä haluaa tietentahtoen täyttää mielensä negatiivisella vuodatuksella.



13 kommenttia:

  1. Hyvä lista!:) Varmaan tätä voisi jatkaakin. Itse en tykkää liian levottomista (ulkoasultaan) blogeista tai jos suurin piirtein kaikki postaukset alkaa olemaan yhteistyön merkeissä kirjoitettuja. Itse suosisin aika rankkaa valikointia, ja sellaisiakin blogeja on. Kaamea määrä kielioppivirheitä sai mut poistumaan yhdestä blogista, joka myös alkoi muuttua aika negatiivissävyiseksi muutenkin. Suomalaisten mielestä negatiivisuus ja surkuttelu ovat ilmeisesti joskus synonyymeja aitoudelle, positiivisuus ja iloisuus ei voi olla aitoa!;DD

    Todella hyvä postaus! Kiitos ajattelemisen aiheesta!<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen niin samaa mieltä tuosta yhteistyöjutusta (se itseasiassa on osassa 2)!

      Onneksi sinun blogisi on kuin ihana auringon paiste!

      Poista
  2. Nämä ovat niin hyviä vinkkejä - odotan mielenkiinnolla seuraavia osia :) Ihanaa heinäkuun jatkoa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pia! Ihanaa, että kesäiset kelit on vihdoin täällä :)

      Poista
  3. Kiitos vinkeistä, sitä alkaa pohtia omaakin blogia ihan eri tavalla :). Yhteistyöpostauksista en minäkään pidä, niitä on nykyään ihan liikaa. Tulee sellainen mainostamisen maku. Arvontoihin toisten blogeissa toki osallitun toisinaan, mutta en niitä erityisemmin etsi ja paljon jätän väliinkin. Itse en halua blogiini mitään mainoksia. Buzzausta olen harrastanut jonkin verran, mutta sekin on alkanut tökkiä.

    Kuvakriisiä poden blogini suhteen, siitä ehkä tulossa kirjoitustakin. Kännykällä kuvaaminen olisi niin helppoa, en millään haluaisi kantaa kameraa mukanani, kuvat siirtyvät kännystä suoraan googleen ja sieltä ne on helppo liittää blogiin. Mutta se laatu, aina ei saa mieluisia kuvia vaikka miten yrittäisi. Ja todellakin näyttää siltä että kuvan laatu huononee kun sen netin kautta laittaa. Mutta...laiskuus/ helppous on vienyt toistaiseksi voiton. Joten kyllä, kirjoituksesi osui ja upposi! Lisävinkkejä odotellessa :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kännykkäkuvaamisessaakaan ei ole mitään pahaa jos vähän näkee vaivaa kuvien eteen. Pinterestissä on kivoja ohjeita, miten saa älypuhelimella hyvälaatuisia kuvia.

      Poista
  4. Oi että minä tykkään tästä sinun blogistasi♥ Vaikka itse olen blogannut jo vuodesta 2012, ja vaikka juuri aloitin bloggaamisen ns. alusta, niin kyllä suurin osa korjatuista virheistä on sinun ansiotasi, kiitos paljon♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oih! Ihana kuulla, että postauksistani on ollut hyötyä :)

      Poista
  5. Ihan loistavia, huh! Muutaman toimintamallin tunnistan omalta kohdaltani kiusallisenkin selkeästi... Suhtaudun vähän löyhemmin tuohon ideoiden varastamiseen, kyllä se on minun luonnonjogurttikulhoni marjoineen kaikkineen vaikka koko muu maailmankin samaan aikaan söisi, kuvaisi ja kertoisi samasta trendistä. Toki yritän parhaani mukaan kertoa mistä ja keneltä olen käynyt inspiraatiota kulloisiinkin tekemisiini imemässä.

    VastaaPoista
  6. Tässä oli ajattelemisen aihetta ;)

    VastaaPoista
  7. Hyviä vinkkejä, jotka on helppo allekirjoittaa. Tosin tuo eka kohta on sellainen, että olen kyllä samaa mieltä, ettei välttämättä tarvitse pyydellä anteeksi. Silti, jos blogi päivittyy suht säännöllisesti, on mielestäni ihan kohteliasta käydä huikkaamassa blogissa, jos on tiedossa / meneillään pidempi bloggaustauko. Olen itse nimittäin törmännyt usein siihen, että on kivoja ja aktiivisia blogeja, joissa homma yhtäkkiä pysähtyy. Se on tosi hämmentävää lukijalle. Sitä alkaa heti miettimään, että onko sattunut jotain ikävää tms. Perus viestintä lukijoille on mielestäni siis aina paikallaan. - Ei anteeksi pyydelleen, vaan informaationa. :)

    VastaaPoista

Olisin erittäin otettu jos jättäisit minulle kommentin :)