Postaukset

Asiaa yksityisyydestä - Onko blogisi kuin Big Brother -ohjelma?


Jos kirjoitat blogia tai suunnittelet sen perustamista, kannattaa pohtia hetki yksityisyyttäsi. Miten paljon ja yksityiskohtaisesti kerrot itsestäsi, elämästäsi, rakkaimmistasi... Erityisesti lifestyle-blogeissa sisältö kumpuaa kirjoittajan elämästä ja kokemuksista. Ennen kuin on liian myöhäistä, tee selvät säännöt liittyen yksityisyyteesi. Alla on 5 kysymystä, joita sinun kannattaa pohtia.


Bloggaaja ja yksityisyys




1. Haluatko, että sinut tunnistetaan blogisi ulkopuolella?

Esimerkiksi ruokakaupassa tai lääkärin vastaanotolla.


2. Haluaako rakkaimpasi, että he ovat esillä blogissasi?

Monet bloggaajat kertovat lapsistaan ja puolisoistaan blogissaan. On tärkeää, että kukaan ei joudu ventovieraiden tarkasteltaaksi ilman oma suostumustaan. Kyse on sinun blogistasi, ei heidän. Muistathan, että esimerkiksi äidin blogipostaukset voivat pahimmassa tapauksessa johtaa teinin koulukiusaamiseen.


3. Miten blogisi voi vaikuttaa elämäsi muihin osa-alueisiin?

Onko mahdollista, että esimerkiksi mahdollinen työnantajasi on lukenut blogiasi? Voiko se vaikuttaa jollakin tapaa negatiivisesti työnsaamiseen tai uralla etenemiseen. Tai voisiko blogisi vaikuttaa nykyisiin ja mahdollisiin ystäväsuhteisiin. Pelottaako se ihmiset luotasi tai houkutteleeko se heitä vääristä motiiveista?


4. Toimitko eettisesti?

Katso kohta 2! On myös erittäin arveluttavaa puhua esimerkiksi entisistä poikakavereista ym. Tutustu myös lainsäädäntöön, ettet toimi lainvastaisesti (yksityisyydensuoja ja kunnianloukkaus.) 


5. Turvallisuus

Jos kuvaat kotiasi ja kerrot tarkasti missä se sijaitsee, esimerkiksi murtovarkaat saavat tietoa mitä varastettavaa kodissasi on ja mistä he pääsevät sisälle ja ulos. He voivat selvittää myös päivärytmisi, eli milloin kotisi on tyhjillään. Toisaalta, jos kirjoitat provosoivia postauksia, voit joutua ilkivallan kohteeksi.



Jos haluat suojella yksityisyyttäsi, miten teet sen?


8 kommenttia:

  1. No kuis sit jos haluaa tehdä blogin ja pitää sen anonyyminä, päiväkirjana netissä? Joku sen voi löytää jos tahtoo, mutta tarkoitus ei ole tuoda itseä esille, vaan ajatuksia...?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No sitten varmaan kannattaa varmistaa, että sähköpostiosoitteestasi ei tule esille kuka todella olet. Ja kuvat kannattaa sitten miettiä sen mukaan.

      Poista
  2. No kuis sit jos haluaa tehdä blogin ja pitää sen anonyyminä, päiväkirjana netissä? Joku sen voi löytää jos tahtoo, mutta tarkoitus ei ole tuoda itseä esille, vaan ajatuksia...?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No sitten kannattaa huolehtia, että esim. sähköpostiosoite ei ole tunnistettavissa.

      Poista
  3. Tärkeitä asioita ajateltavaksi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja erityisen tärkeää ajatella näitä juttuja ennen kuin on liian myöhäistä :)

      Poista
  4. Näitä on hyvä miettiä! Itse haluan myös sen takia rajata perheen ja kaverit pois blogista, ettei kukaan joudu miettimään/ pelkäämään, että kerron joistain asioista blogista. En esimerkiksi halua tuoda blogissa esiin mitään perhejuhlia tai tapaamisia ystävien kanssa.

    VastaaPoista
  5. Olen kertonut jossain kirjoituksissa poikaystävästäni ja parhaasta ystävästäni sekä jossain lahjojen/tuliaisten esittelypostauksissa kertonut, keneltä olen sen saanut. Ketään muita en ole kertonut nimeltä. Mulla on myös se periaate, etten julkaise kuvia muista ihmisistä kuin itsestäni. Olen rajannut blogistani myös tarkan tiedon asuinpaikkakunnastani.

    VastaaPoista

Olisin erittäin otettu jos jättäisit minulle kommentin :)